Företagslån utan UC

Enligt svensk lag är alla kreditgivare skyldig att genomföra en kreditupplysning när din verksamhet ansöker om ett företagslån. Många gånger utför kreditgivare inte bara en kreditupplysning på ditt företag utan också på dig som är ägare till verksamheten. Det är vanligast att kreditkontroller genomförs hos UC (Upplysningscentralen) när du vill låna pengar men det finns också kreditgivare som väljer andra kreditföretag.

När en kreditgivare utför kreditkontroller hos andra aktörer kallas detta för företagslån utan UC. Vanligtvis väljer de istället Creditsafe eller Bisnode för kreditupplysning. Men vad innebär egentligen ett företagslån utan UC? Vilka fördelar finns det och vad bör du tänka på inför en ansökan?

Filter

Factoring
Kräver ej säkerhet i företaget
Utan UC
Tillåter anmärkningar
Jämförelsetjänst
Froda
Belopp10 000 - 15 000 000
Återbetalningstid1 månad - 3 år
FactoringNej
Kräver säkerhetNej
Tillåter anmärkningarJa
Utan UCJa
JämförelsetjänstNej
FöretagstyperEFHBAB

Tar inte kreditupplysning hos UC utan istället hos Bisnode. Går att ansöka om höga belopp och alla typer av företag är välkomna.

Ansök här »

Så fungerar en kreditupplysning vid företagslån

Vid en kreditupplysning tar kreditföretaget fram en riskprognos med hjälp av officiella källor som exempelvis Bolagsverket, Kronofogden och Skatteverket.

Upplysningscentralen (UC) delar in själva prognosen i 5 olika riskklasser, nummer 5 är den lägsta risken för att företaget skulle gå i konkurs eller tvingas utföra en utmätning. Kreditföretaget Creditsafe använder också en skala på 5 riskklasser, det börjar från “kredit avrådes” och slutar med “mycket god kreditvärdighet”. Kreditföretaget Bisnode använder istället en bedömning som är uppdelad i 6 intervaller som börjar med det lägsta betyget C och går upp till högsta betyget som är AAA.

I en kreditupplysning brukar följande punkter vara med:

  • Tidigare ansökningar för lån
  • Betalningsanmärkningar
  • Skuldsaldon hos Kronofogden
  • Styrelsemedlemmar
  • Bokslut och nyckeltal
  • De senaste händelserna i företaget

Om företagslån och vilka säkerheter som behövs

Ett företagslån utan UC innebär att kreditgivaren väljer ett annat kreditföretag än Upplysningscentralen när det är dags för kreditupplysning. Det kan vara värt att komma ihåg att samma typ av information och riskbild av dig eller ditt företag ges vid en kreditupplysning utan UC. Andra stora kreditföretag inom Sverige är Bisnode och Creditsafe.

Även om du väljer ett företagslån utan UC kan det ändå behövas säkerheter mot lånet. Säkerheter används för att kreditgivaren ska ha någon sorts garanti för vad som händer om du inte kan betala tillbaka företagslånet. Oftast behöver du använda någon form av säkerhet när du ansöker om företagslån, annars kan det vara svårt att få ett lån beviljat. Det här är de vanligaste formerna av säkerheter:

  • Personlig borgen
  • Aktiepant
  • Pantsätta fastighet
  • Immateriella rättigheter
  • Företagsinteckning

Personlig borgen är den vanligaste säkerheten som används. Det kan också vara det enklare sätten att gå om du har ett mindre företag. Detta innebär att en person, exempelvis grundaren eller ägaren av företaget, går i borgen för skulden. Det betyder att borgensmannen blir ansvarig och kan krävas på betalning för företagslånet. Läs om företagslån utan säkerhet här.

Fördelar med företagslån utan UC

En kreditupplysning finns kvar hos Upplysningscentralen under 12 månader efter att den har genomförts. När en kreditgivare genomför en kreditkontroll kollar de bland annat på hur många gånger som någon har tagit en kreditupplysning på dig eller företaget. Finns det flera förfrågningar leder detta till ett sämre kreditbetyg och en högre riskklass.

Fördelen att välja ett företagslån utan UC är då att kreditkontroller utförs hos en annan aktör och delges inte information som finns hos Upplysningscentralen. Om kreditgivaren då använder Bisnode eller Creditsafe påverkar inte det betyget som finns hos UC. En annan faktor är om du eller företaget har flera förfrågningar hos Upplysningscentralen så påverkar detta både lånevillkor och även räntan.

Har du ett nystartat företag finns det också fördelar med att välja ett företagslån utan UC. Som nystartad har du redan en hög riskklass jämfört med andra företag och för att inte riskera att få en ännu högre riskklass kan ett alternativ vara ett företagslån utan UC.

Att tänka på innan ansökan

Aldrig har det varit enklare att låna pengar och även för att ta företagslån. Det här ger fler möjligheter för nystartade och mindre företag att utveckla och stärka sin verksamhet, några av de bästa alternativen hittar ni här: www.lånforum.se/jamforelser/foretagslan/basta-foretagslan. Precis som vid alla lån bör du dock ställa dig en mängd med frågor för att inte det ska bli långsiktiga och negativa konsekvenser för din verksamhet.

  • Är det ett bra läge för företaget att ta ett lån när det gäller konjunkturen?
  • Bör vi vänta tills företaget har växt lite och har större likvida möjligheter?
  • Vilka utgifter klarar företaget av i ett längre perspektiv?
  • Som enskild firma, kan det vara mer fördelaktigt att ansöka om ett privatlån?

Varken som företag eller privatperson ska ett lån skapa negativa konsekvenser eller ställa till med problem. Ett lån ska snarare hjälpa till att lösa ekonomiska problem eller hjälpa till för att växa och expandera företaget. Fundera på dessa frågor och se över alla möjligheter som företaget har ekonomiskt. Tänk också på att läsa igenom låneerbjudanden och villkor noggrant innan du godkänner något. Ibland kan det finnas bindningstid eller dolda avgifter hos den kreditgivare som du väljer. Det enklaste sättet att välja ett låneerbjudande är att jämföra på en jämförelsesajt. Även om det är företagslån utan UC är det oftast lättare att se olika erbjudanden och kostnaden hos respektive kreditgivare.

Daniella Andersson

Skribent - Daniella Andersson

Daniella är specialiserad finansiell rådgivare, som går på djupet när det kommer till lån och annan ekonomisk rådgivning. Med över 10 års erfarenhet av rådgivning, har hon specialiserat sig på olika typer av lån, räntor, kreditvärdighet, planer för hållbar avbetalning, låneavtal och mycket mer.